Tekvicové šúľance s makom: zdravá verzia klasiky pre vaše deti

Tekvicové šúľance s makom pre deti

Tekvicová sezóna prináša množstvo inšpirácie do kuchyne, a to nielen na slané jedlá. Ak hľadáte zdravšiu alternatívu k tradičným šúľancom, skúste tekvicové šúľance s makom. Je to sladká dobrota, ktorá pripomína chuť babičkinej kuchyne, ale s moderným twistom. Navyše, sú vhodné aj pre deti a obsahujú výživné tekvicové pyré.

Suroviny:

  • 400g tekvicového pyré (napríklad z hokkaido)
  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 2 vaječné žĺtky

Postup:

  1. Príprava tekvicového pyré:
    Tekvicu najprv očistíme, pokrájame na menšie kúsky a dáme piecť do rúry. Pečenie pomôže tekvici stratiť viac vody, vďaka čomu budeme potrebovať menej múky do cesta. Ak však nemáte čas, môžete ju aj uvariť vo vode, no pečená tekvica má intenzívnejšiu chuť.
  2. Vytvorenie cesta:
    Upečenú a mäkkú tekvicu rozmixujeme na hladké pyré. Pyré preložíme do misky, pridáme 2 žĺtky a postupne vmiešavame hladkú múku. Cesto by nemalo byť príliš husté ani riedke. Dávajte si pozor na množstvo múky – približne 3 hrnčeky by mali stačiť. Cesto musí byť také, aby sa z neho dali ľahko vytvarovať šúľance.
  3. Tvarovanie šúľancov:
    Cesto preložíme na múkou poprášenú dosku a rozdelíme ho na menšie časti. Každú časť vyvaľkáme na dlhé valčeky a nakrájame na šúľance. V tomto bode môžete zapojiť deti, ktoré zbožňujú krájanie a cesto sa krája naozaj jednoducho.
  4. Varenie šúľancov:
    Vo veľkom hrnci dáme zovrieť vodu a postupne v nej uvaríme šúľance. Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte 1-2 minúty (v závislosti od ich veľkosti) a vyberieme ich z vody.
  5. Podávanie:
    Uvarené šúľance polejeme rozpusteným maslom a posypeme mletým makom. Namiesto tradičného práškového cukru som ich poliala medom – zdravšia a rovnako chutná alternatíva.

Záver

Tieto tekvicové šúľance s makom sú výborným spôsobom, ako zapojiť do jedla tekvicu a zároveň ponúknuť deťom zdravú sladkosť. Ak hľadáte niečo iné než bežné sladké dezerty, tento recept je skvelou voľbou pre celú rodinu.

Odporúčané články