Ak hľadáš niečo netradičné k obľúbenému lososu alebo pečenému mäsu, mám pre teba super tip! Táto zeleninová príloha je plná bielkovín, chutí a jemnej krémovej textúry. Maslová fazuľa s pórom je zdravou a výživnou alternatívou k bežným prílohám, ako sú zemiaky či ryža. Navyše, jej príprava je jednoduchá, takže ju zvládneš pripraviť aj počas rušného dňa s bábätkom.
Táto príloha je ideálna, ak chceš skúsiť niečo nové a zaujímavé – poteší nielen deti, ale aj dospelých.
Suroviny:
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 2 póry (použi len bielu časť)
- 1 plechovka maslovej fazule (400 g)
- 3 polievkové lyžice hladkej múky
- 1 šálka mlieka (približne 240 ml)
- hrsť tvrdého syra (ako parmezán alebo cheddar)
- syr na posypanie (podľa chuti)
Postup:
- Predhriatie rúry: Najskôr si predhrej rúru na 180 stupňov, aby bola pripravená, keď budeš zapekať.
- Príprava póru: Pór dôkladne umy a nakrájaj na kolieska. Na strednom ohni rozohrej olivový olej na panvici a pridaj nakrájaný pór. Opeč ho, kým nezmäkne a nezíska jemnú zlatistú farbu.
- Vytvorenie bešamelu: K opraženému póru pridaj múku a dôkladne premiešaj, aby sa pór obalil múkou. Postupne pridávaj mlieko, pričom stále miešaj, aby vznikla hladká a krémová omáčka (bešamel). Ak je zmes príliš hustá, pridaj ešte trošku mlieka.
- Pridanie fazule a syra: Odstav panvicu z ohňa a pridaj scedenú maslovú fazuľu. Prisyp tvrdý syr a všetko dôkladne premiešaj. Ak sa ti zdá, že zmes je stále hustá, môžeš pridať ešte trochu mlieka a zmes krátko zohriať.
- Dochutenie: Polievku dochuť podľa vlastných preferencií – môžeš použiť štipku čierneho korenia, muškátový oriešok alebo obľúbené bylinky.
- Zapekanie: Zmes prelej do zapekacej misy a posyp ju syrom. Zapekaj v rúre približne 15-20 minút, alebo kým syr na vrchu krásne nezhnedne a nezačne bublinkovať.
BLW recepty ebook
V tomto ebooku nájdete:
- sladké aj slané jedlá, najmä ako snacky, či ako súčasť BLW taniera na obed či večeru.
- 15 rýchlych minútiek
- 15 pečených jedál
- porovnanie, od akého veku sa jednotlivé potraviny zavádzajú na Slovensku a v zahraničí
Prečo skúsiť túto netradičnú prílohu k rybe?
- Vysoký obsah bielkovín: Maslová fazuľa je skvelým zdrojom bielkovín, ktoré podporujú zdravý rast a vývoj detí.
- Krémová a chutná: Vďaka póru a bešamelu je táto príloha jemná a lahodná, čo ocení aj ten najmenší stravník.
- Rôznorodosť na tanieri: Ak už máš dosť klasických príloh ako zemiaky či ryža, táto zeleninová verzia je ideálna na osvieženie každodenného jedálnička.
Zhrnutie
Maslová fazuľa s pórom je zdravá, chutná a netradičná príloha, ktorá sa skvele hodí k rybám, ako je losos, či k pečenému mäsu. Tento jednoduchý a rýchly recept plný bielkovín a jemnej krémovej textúry určite ocenia aj tvoje deti. Nauč sa, ako pripraviť túto lahodnú zeleninovú prílohu v pár krokoch.