Netradičná zeleninová príloha: Maslová fazuľa s pórom

Netradičná zeleninová príloha - Maslová fazuľa s pórom - Bistro u Marty

Ak hľadáš niečo netradičné k obľúbenému lososu alebo pečenému mäsu, mám pre teba super tip! Táto zeleninová príloha je plná bielkovín, chutí a jemnej krémovej textúry. Maslová fazuľa s pórom je zdravou a výživnou alternatívou k bežným prílohám, ako sú zemiaky či ryža. Navyše, jej príprava je jednoduchá, takže ju zvládneš pripraviť aj počas rušného dňa s bábätkom.

Táto príloha je ideálna, ak chceš skúsiť niečo nové a zaujímavé – poteší nielen deti, ale aj dospelých.

Suroviny:

  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 2 póry (použi len bielu časť)
  • 1 plechovka maslovej fazule (400 g)
  • 3 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1 šálka mlieka (približne 240 ml)
  • hrsť tvrdého syra (ako parmezán alebo cheddar)
  • syr na posypanie (podľa chuti)

Postup:

  1. Predhriatie rúry: Najskôr si predhrej rúru na 180 stupňov, aby bola pripravená, keď budeš zapekať.
  2. Príprava póru: Pór dôkladne umy a nakrájaj na kolieska. Na strednom ohni rozohrej olivový olej na panvici a pridaj nakrájaný pór. Opeč ho, kým nezmäkne a nezíska jemnú zlatistú farbu.
  3. Vytvorenie bešamelu: K opraženému póru pridaj múku a dôkladne premiešaj, aby sa pór obalil múkou. Postupne pridávaj mlieko, pričom stále miešaj, aby vznikla hladká a krémová omáčka (bešamel). Ak je zmes príliš hustá, pridaj ešte trošku mlieka.
  4. Pridanie fazule a syra: Odstav panvicu z ohňa a pridaj scedenú maslovú fazuľu. Prisyp tvrdý syr a všetko dôkladne premiešaj. Ak sa ti zdá, že zmes je stále hustá, môžeš pridať ešte trochu mlieka a zmes krátko zohriať.
  5. Dochutenie: Polievku dochuť podľa vlastných preferencií – môžeš použiť štipku čierneho korenia, muškátový oriešok alebo obľúbené bylinky.
  6. Zapekanie: Zmes prelej do zapekacej misy a posyp ju syrom. Zapekaj v rúre približne 15-20 minút, alebo kým syr na vrchu krásne nezhnedne a nezačne bublinkovať.

V tomto ebooku nájdete:

  • sladké aj slané jedlá, najmä ako snacky, či ako súčasť BLW taniera na obed či večeru.
  • 15 rýchlych minútiek
  • 15 pečených jedál
  • porovnanie, od akého veku sa jednotlivé potraviny zavádzajú na Slovensku a v zahraničí
nahlad titulnej strany BLW recepty

Prečo skúsiť túto netradičnú prílohu k rybe?

  • Vysoký obsah bielkovín: Maslová fazuľa je skvelým zdrojom bielkovín, ktoré podporujú zdravý rast a vývoj detí.
  • Krémová a chutná: Vďaka póru a bešamelu je táto príloha jemná a lahodná, čo ocení aj ten najmenší stravník.
  • Rôznorodosť na tanieri: Ak už máš dosť klasických príloh ako zemiaky či ryža, táto zeleninová verzia je ideálna na osvieženie každodenného jedálnička.

Zhrnutie

Maslová fazuľa s pórom je zdravá, chutná a netradičná príloha, ktorá sa skvele hodí k rybám, ako je losos, či k pečenému mäsu. Tento jednoduchý a rýchly recept plný bielkovín a jemnej krémovej textúry určite ocenia aj tvoje deti. Nauč sa, ako pripraviť túto lahodnú zeleninovú prílohu v pár krokoch.

Odporúčané články